úterý 10. prosince 2019

Mexico - Den Oaxaca

Ráno jsme vyjeli směr El Tule, abychom viděli El Árbol del Tule (Tulský strom) - tisovec, který zde roste už tisíce let a pyšní se světovým prvenstvím co do velikosti kmene.
Nevešel se mně na fotku, ale hned vedle byli další floristické krásky.




O mnoho zajímavější byla snídaně v tržnici v El Tule. V programu Petr napsal: "Jedno z nezapomenutelných setkání s mexickým venkovem, před tebou vytvořené quesadillas, tlayudas nebo tacos, můžeš zapíjet mezcalem, čerstvým džusem nebo horkou čokoládou."
Všechno byla pravda.



 


A jako všude v Mexicu, kolem nás psi. 


Pokračovali jsme do městečka Mitla - do výrobny mezcalu, oaxacké pálenky Rey de Matatlán.
Ukázali nám postup výroby: nejprve se oseká agáve,
pak se naseká, uloží do jámy, zapálí a zasype kamením. 
Když je vypálená, chutná slaďoučce a šťavnatě. 
Pak se vylisuje, 
nechá kvasit  
a nakonec se destiluje. 
A pak už je ochutnává, k ní se přikusuje limetka s kořením
 
a živým červem. 
Já ho taky snědla, byl hnusnej.

Po prohlídce mezcalárny jsme v sousední vesnici Teotilán del Valle navštívili výrobnu koberců a dalších vlněných tkanin.  
Paní zapotéčanka nám ukázala, jak se vlna zpracovává, jak se barví výhradně přírodními barvivy a pán nám ukázal, jak tká na stavu koberce. 
 
 

 

A jedeme dál do Mitla na prohlídku archeologické zóny.




Petr do programu napsal: "POZOR: ochutnejte místní zmrzliny nad parkovištěm autobusů po ukončení prohlídky vykopávek." Poslechli jsme ho - byly výborné. Kelímek po mně dojedl místní pes.

Vrátili jsme se do Oaxaca. Petr nás vzal do čokoládovny, kde je možné nechat si vyrobit čokolodádu "na míru" - s různým procentem kakaa s různými příchutěmi. 
 A nejen čokoládovna, ale provedl nás  obrovským tržištěm, zastavoval se s námi u stánků, říkal nám co je co, a domlouval pro nás ochutnávky. Tak například na dalším obrázku jsou kobylky upravené s rozličnými příchutěmi.
Mezcal a další typické mexické chlasty 
Květy ibišku na čaj nebo ibiškovou limonádu. 
Oaxacká černá keramika. 
Kuřata
Ryby 
A pak už jsme šli ve stejné tržnici ochutnávat místní speciality - saláty všeho druhu,
masíčko vepřové, hovězí a klobáska s kukuřičnými plackami.
 A po výborném jídle jsme pokračovali v prohlídce tržnice.
Takhle tenká masíčka mají - jak to dokáží nakrájet nechápu. 



Procházkou centrem města, kde se konala další fiesta, která se tady nazývá "kalenda, jsme došli  do hotelu, sbalili a šli rychle spát. Ráno budeme odjíždět ve 4 hodiny. Máme před sebou dlouhou cestu. 







Žádné komentáře:

Okomentovat