Nejsem zručná ani pracovitá.
Při návštěvě mé kamarádky Pavlínky jsem se nakazila háčkováním (občas mám pocit, že mám momentálně místo mozku bavlnky), při návštěvě mé další kamarádky z dob studií v Praze jsem ochutnala domácí chleba. Vyloudila jsem recept a protože se hned první povedl, další také a zatím všechny ostatní, děláváme ho celkem často.
Můj zlatej Pája mi samozřejmě asistuje, abych se nespálila.
A tady je recept:
3 hrnky hladké mouky (dávám 2 hrnky hladké a 1 hrnek žitné)
1 lžička sušeného droždí (mám zkušenost s obyčejným Labeta i francouzským)
1,5 lžičky soli
1 lžička mletého kmínu (dávám 2 lžičky celého)
1,5 hrnku studené vody
1 lžička octa
|
nejprve smíchám sušené droždí s ostatními sypkými surovinami |
Vše stačí zamíchat měchačkou (vznikne řidší těsto), poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12-18 hodin (nechávám podle potřeby mé lakoty - vždycky čekám na noční proud).
Před pečením těsto "probereme" měchačkou a posypeme ho hladkou moukou (to jsem zjistila až teď a tak jsem to ještě nikdy neudělala, protože jak je mým zvykem, čtu mezi řádky, jen co mi baví).
|
pak přileju vodu a lžičku octa
|
Zapneme si troubu na 230°C a vložíme do ní jakoukoliv zapékací misku (o objemu cca 2 litry) a necháme ji nahřát 30 minut. Po tuto dobu nám bude odpočívat i těsto. Po uplynutí doby misku vyndáme a přendáme do ní připravené těsto (ještě přidávám slaninu, sušenou osmaženou cibulku z mé oblíbené IKEA, slunečnicová semínka nebo semínka z tykve), jehož povrch ještě posypeme kmínem. (Posypávám i slunečnicovým semínkem). Přikryjeme (postačí alobal) a dáme péci na 30 minut. Po třiceti minutách chléb odklopíme a dopečeme ještě dalších 20 - 30 minut.
|
dám do nádoby, kterou jsem půl hoďky nahřávala v troubě
|
|
přikreju a půl hodiny peču přikryté, další půl hodinu peču odkryté...
|
|
... a tady je výsledek |
to zní nejak složitě - už jen "žitnou" neumím ani koupit :))
OdpovědětVymazatale jestli chutná, tak jak vypadá, tak by možná stálo za to ho zkusit ...
trošku jsem to upravila
Vymazatmyslíš, že ted je to pro mne jednodušší? :D
VymazatKdyž to dokážu já... Tak Ty to určitě ještě zdokonalíš. Vždycky jsi mi byla vzorem.
Vymazat:DD
OdpovědětVymazatJe fakt skvělý, už ho dělám z dvojité dávky a stejně se po něm hned zapráší:-))
OdpovědětVymazatAjka